Θέατρο Κασσώπης

7°C

Το Θέατρο

Πού, πώς, πότε

Σε υψόμετρο 550-650 περίπου μέτρων, σε ένα οροπέδιο ανάμεσα σε κατάφυτες πλαγιές, ανέβηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Κασσωπαίοι για να οικοδομήσουν την πρωτεύουσά τους. Οι λόγοι που τους οδήγησαν εδώ δεν ήταν η δροσιά, μόνο, ούτε η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Ήταν κυρίως η φυσικά οχυρή θέση που τους πρόσφερε ασφάλεια και έλεγχο του χερσαίου δρόμου βορρά-νότου κι εκείνου που ένωνε την ενδοχώρα με τα παράλια.

Την πρωτεύουσά τους, οι Κασσωπαίοι, την ήθελαν προηγμένη, από κάθε άποψη, για να εξασφαλίζουν όχι μόνο το ζην αλλά το ευ ζην. Γεωμετρική τάξη χαρακτήριζε τα οικοδομικά τετράγωνα των κατοικιών τους. Σε περίοπτη θέση τοποθέτησαν την αγορά τους, με όλα της τα δημόσια κτίρια. Στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. έφτιαξαν και ένα μεγάλο Θέατρο, για να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις αλλά και για να συζητούν ζητήματα πολιτικά.

Το Θέατρο της Κασσώπης χτίστηκε στις υπώρειες του ψηλότερου λόφου της πόλης, κάτω από τη ΒΔ ακρόπολη. Η επιλογή του προσανατολισμού δεν ήταν τυχαία. Οι θεατές θα απολάμβαναν εκτός από τα δημιουργήματα των ποιητών και πανοραμική θέα, προς τον Αμβρακικό Κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος, το νησί της Λευκάδας.

Ακολουθώντας τις επιταγές της ιστορίας, το Θέατρο εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., μαζί με όλη την πόλη, όταν οι κάτοικοί της εξαναγκάστηκαν να μετοικήσουν στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη. Στους επόμενους αιώνες την Κασσώπη, ερειπωμένη πια, την επισκέπτονταν μόνο φιλοπερίεργοι περιηγητές. Το Θέατρό της, ολοένα και πιο ταλαιπωρημένο, σχεδόν δεν ξεχώριζε από το χώμα. Οι αρχές του 21ου αιώνα, όμως, εγκαινίασαν μία νέα εποχή για το μνημείο. Τα έργα ανάδειξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα αποκαταστήσουν αφενός την όψη του και αφετέρου θα πλουτίσουν τις γνώσεις μας για την ιστορία του και την αρχιτεκτονική του. Το μέλλον για το Θέατρο της Κασσώπης προβλέπεται φωτεινό.

«Το θέατρο στην αρχαιότητα δεν ήταν απλά θέαμα. Ήταν ανάταση
και κάθαρση, ίαση, σωματική και ψυχική.
Συχνά τα αρχαία ελληνικά θέατρα είναι χτισμένα εκεί όπου η φύση
έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της, για να αγκαλιάσει λες,
και να συμβάλλει, στους σκοπούς τους.
Το Θέατρο της Κασσώπης, με τους ορίζοντες που ανοίγει
προς τη ζωογόνο θάλασσα, είναι ίσως το ιδανικό παράδειγμα.»

Πολυμέσα

Το Οικοδόμημα

  • Βρίσκεται σε υψόμετρο 597 μ. περίπου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
  • Δεν σχηματίζει πλήρη κύκλο αλλά τόξο μεγαλύτερο από ημικύκλιο.
  • Το δάπεδό της ήταν στρωμένο με πατημένο χώμα.
  • Στην περίμετρό της, από την πλευρά του κοίλου, υπήρχε λίθινος αποχετευτικός αγωγός, που την προστάτευε από πλημμύρες των ομβρίων υδάτων.
  • Έχει συνολικό μήκος 24,25 μ.
  • Αποτελείται από τον κεντρικό ορθογώνιο χώρο της σκηνής, διαστάσεων 12Χ8 μ., και δύο μακρόστενα παρασκήνια, διαστάσεων 7,50Χ 2,60, στα δύο του άκρα.
  • Στο προσκήνιο διακρίνονται οι λαξεύσεις όπου κάποτε βρίσκονταν τοποθετημένοι έξι ξύλινοι κίονες. Ανάμεσα στους κίονες αναρτώνταν οι «πίνακες» που έπαιζαν το ρόλο του σκηνικού.
  • Μεταξύ του σκηνικού οικοδομήματος και του κοίλου υπήρχαν δύο δρόμοι, οι πάροδοι, από όπου εισέρχονταν οι θεατές στο θέατρο και από όπου αποχωρούσαν. Στις παρόδους κατέληγαν δύο από τους κάθετους δρόμους (στενωπούς) της πόλης.
  • Έχει κατασκευαστεί σε κατάλληλα διαμορφωμένη κοιλότητα στην πλαγιά του λόφου και έχει αρκετά έντονη κλίση (24°45΄)
  • Έχει διάμετρο βάσης 18 μ. και διάμετρο κορυφής 81 μ. περίπου.
  • Η χωροταξική του οργάνωση είναι μελετημένη έτσι ώστε να μην περιορίζει το βλέμμα του θεατή, αντίθετα να το αφήνει να πλανάται ελεύθερο στον ανοικτό ορίζοντα.
  • Εννέα κλίμακες, πλάτους 0,55 μ., το διαιρούσαν ακτινωτά σε δέκα κερκίδες, από τις οποίες οι δύο ακριανές έχουν το μισό πλάτος από τις υπόλοιπες.
  • Ένα διάζωμα πλάτους 1,25 μ. το χωρίζει σε δύο ανισομεγέθη τμήματα. Το κατώτερο διαθέτει 24 σειρές ειδωλίων, το ανώτερο 12.
  • Ένα δεύτερο διάζωμα, πλάτους 2,50 μ., επιστέφει την κορυφή  του κοίλου. Εξωτερικά προστατεύεται από ισχυρό πολυγωνικό τοίχο, όπου ανοίχτηκε μια μικρή θύρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των θεατών στο άνω τμήμα του κοίλου.

Ιστορίες

Θέατρο Κασσώπης

Αξιοθέατα

Τοπική αγορά

Χάρτης

Οδηγίες Πρόσβασης