Το ταξίδι μας: Το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης

Το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης είναι ένα από τα ελάχιστα αμιγώς ρωμαϊκά θέατρα του ελλαδικού χώρου. Βρίσκεται μαζί με το στάδιο και το γυμνάσιο στο Ιερό άλσος του προαστίου, στα βόρεια της αρχαίας Νικόπολης. Τα κτήρια εξυπηρετούσαν την τέλεση των Ακτιακών αγώνων προς τιμήν του Απόλλωνα, προστάτη θεού του Οκταβιανού, στη βοήθεια του οποίου αποδόθηκε η νικηφόρα έκβαση της Ναυμαχίας του Ακτίου, το 31 π.Χ., όπου κατατροπώθηκε ο στόλος της Κλεοπάτρας Ζ΄ και του Αντωνίου.

Η συμβολή του Διαζώματος

Το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης ξεκίνησε το 2009, όταν ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Σταύρος Μπένος το επισκέφτηκε και πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με τους τοπικούς φορείς, ώστε από κοινού να συμβάλουν στην ανάδειξη του μνημείου (βλ. εδώ).

Μια από τις πρώτες ενέργειες του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» ήταν το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού (κουμπαρά) για το θέατρο της Νικόπολης, αλλά και η προώθηση υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου με αντικείμενο την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου, η οποία οδήγησε το φθινόπωρο του 2011 στην υπογραφή της (βλ. εδώ).

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2015, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε με δωρεά, ύψους 150.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τις μελέτες ανάδειξης και διαχείρισης του μνημείου και συγκεκριμένα: α) μελέτη αποκατάστασης, β) μελέτη τρισδιάστατης απεικόνισης και απόδοσης, γ)  μελέτη εργοταξιακών διατάξεων ανύψωσης, μετακίνησης και ανάταξης λιθοσωμάτων, δ)  στατική μελέτη των αναλημμάτων και ε) μελέτη συντήρησης υλικών αποκατάστασης των αναλημματικών τοίχων – συνδετικών στερεωτικών κονιαμάτων θόλων). Οι μελέτες αφού ολοκληρώθηκαν εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιπλέον, το 2020, το «ΔΙΑΖΩΜΑ», μέσα από την πολιτιστική χορηγία του Ιδρύματος Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου προχώρησε σε ανάθεση πέντε νέων συμβάσεων που αφορούσαν στη μελέτη, αναστήλωση και ανάδειξη του Θεάτρου της Νικόπολης και συγκεκριμένα του δυτικού αναλημματικού τοίχου και ανατολικού παρασκήνιου του θεάτρου: α) «Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη για την αναστήλωση του Δυτικού Αναλημματικού Τοίχου του Αρχαίου Θεάτρου της Νικόπολης»,  β) «Συμπληρωματικές μελέτες (στατική και γεωτεχνική) για την επαναφορά σε κατακόρυφη θέση τμήματος τοίχου στο ανατολικό παρασκήνιο του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης», γ) «Επίκαιρη Στατική Μελέτη Αποκαταστάσεως του Δυτικού Αναλήμματος του Αρχαίου Θεάτρου Νικοπόλεως», δ) «Τοπογραφικά υπόβαθρα για την αποκατάσταση του Δυτικού Αναλήμματος του Αρχαίου Θεάτρου Νικοπόλεως», και ε) «Τεύχη δημοπράτησης για την αποκατάσταση του δυτικού αναλήμματος και επαναφοράς σε κατακόρυφη θέση τμήματος τοίχου στο ανατολικό παρασκήνιο του Αρχαίου Θεάτρου Νικοπόλεως».

Το  2021 το Megaron Plus και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» εγκαινίασαν τη συνεργασία τους για την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021 με τη διαδικτυακή σειρά ομιλιών «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου», στο πλαίσιο του κύκλου Megaron Online. Η διαδικτυακή παρουσίαση του Θεάτρου της Νικόπολης έγινε στις 23.2.2021 και είχε τίτλο «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης». Η εκδήλωση περιλάμβανε τις ομιλίες  της κ. Ανθής Αγγέλη, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας με τίτλο: «Tο έργο ανάδειξης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολης» και  του κ. Ευάγγελου Παυλίδη, υπεύθυνου έργου και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης με τίτλο «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης / φάση Β΄: Η εξέλιξη του έργου». Η παρουσίαση έδωσε τη δυνατότητα στους θεατές να ενημερωθούν για το σπουδαίο έργο που κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Μπορείτε να δείτε το video από την εκδήλωση, εδώ.

Για την «κοινωνικοποίηση» του μνημείου, τον περασμένο Αύγουστο, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» υπήρξε αρωγός  της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Artifactory στο σχεδιασμό μιας θεματικής εμπειρίας με έμπνευση το ποίημα του Κ. Καβάφη «Το Τέλος του Αντωνίου», το οποίο ήταν μέρος του διαθεματικού πολυσυλλεκτικού εγχειρήματος «Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Στον αρχαιολογικό χώρο παρουσιάστηκαν πρωτότυπα έργα από τις τέχνες της φωτογραφίας και της μουσικής και έγινε μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση (βλ. εδώ).

Στο πλαίσιο της συνολικής ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και της σύνδεσης του Μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της μελέτης για το χώρο υποδοχής του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης, μέσω Πολιτιστικής Χορηγίας του Ιδρύματος Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου ύψους 80.000 ευρώ. Η μελέτη που περιλαμβάνει α) Αρχιτεκτονική Μελέτη, β) Στατική Μελέτη και γ) Μελέτες Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων,  εκπονείται από ομάδα μελετητών με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Οικονομίδη και βρίσκεται στα τελικά στάδια εκπόνησης. Η Αρχιτεκτονική Μελέτη του νέου κτιρίου υποδοχής του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης  αποτελεί εξέλιξη Αρχιτεκτονικής Προμελέτης, που εκπονήθηκε το 2006 από τον ίδιο Μελετητή, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2007 ως μέρος ευρύτερης μελέτης για την συνολική ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου. Η εξέλιξη της Προμελέτης και η εκπόνηση των Οριστικών μελετών, καθώς και των εν συνεχεία μελετών Εφαρμογής, ήταν αναγκαία για την ωρίμανση του έργου κατασκευής του χώρου υποδοχής στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης μέσω του προγράμματος «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου». Με την εκπόνηση της μελέτης, ειδικότερα, ξεκλειδώνουν 900.000 ευρώ από το ΠΕΠ Ηπείρου για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και παράλληλα γίνεται ένα ακόμα βήμα μπροστά για την μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, σε αρχαιολογικό πάρκο (βλ. εδώ).

Η  μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή του κτιρίου υποδοχής του Αρχαιολογικού Χώρου, του εκδοτηρίου εισιτηρίων, των χώρων WC  και στάθμευσης αυτοκινήτων και μιας μικρής αίθουσας συνεδριάσεων. Το κτίριο εκτιμώμενου εμβαδού 800m2 αναμένεται να κατασκευαστεί εντός του αρχαιολογικού χώρου στα νότια της εισόδου του θεάτρου. Είναι επίσης πολύ ευχάριστο πως η υλοποίηση του παραπάνω έργου έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-27 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου (βλ. εδώ).Κτίριο Υποδοχής Επισκεπτών Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης (Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ-ΔΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΕ, Noέμβριος 2021)

Κτίριο Υποδοχής Επισκεπτών Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης (Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ-ΔΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΕ, Noέμβριος 2021)

Οι ζητούμενοι από το κτιριολογικό πρόγραμμα χώροι διατάσσονται γύρω από τη στεγασμένη πλατεία σε μια σύνθεση δύο «υλικών», αφενός οι μικροί αυτοτελείς «οικίσκοι», με μέγεθος που συνάδει προς τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής, και στους οποίους οργανώνονται λειτουργικά οι διάφορες διακριτές χρήσεις, – αφετέρου τα «ελεύθερα τοιχώματα» – «τείχη», με συνδετικό / συνθετικό ρόλο. (Πηγή: Μελέτη Στ. Οικονομίδη, Νοέμβριος 2021)

Απεικόνιση του Χώρου Υποδοχής της Νικόπολης

Κτίριο Υποδοχής Επισκεπτών Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης – Προτεινόμενος φωτισμός (Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ-ΔΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΕ, Noέμβριος 2021)

Α. Σε πρώτο πλάνο γύρω από το πλάτωμα υποδοχής, οι χώροι εξυπηρέτησης των επισκεπτών: 1. γραφείο υποδοχής & ενημέρωσης – εκδοτήριο εισιτηρίων 2. πωλητήριο 3. αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με βεράντα και άμεση, κοντινή θέα προς τα «Μπεντένια» («Βόρειες Θέρμες»). Εκτός από αίθουσα διδασκαλίας / διαλέξεων, η αίθουσα μπορεί να χρησιμεύσει και ως χώρος μικρής «έκθεσης» για την ενημέρωση των επισκεπτών προ της εισόδου τους στον Αρχαιολογικό χώρο. 4. χώροι υγιεινής Β. Σε δεύτερο πλάνο, οι υποστηρικτικοί χώροι: 5. γραφείο διαχείρισης 6. ιατρείο 7. αποθήκη / χώρος Η/Μ 8. δωμάτιο διανυκτέρευσης φύλακα (Πηγή: Μελέτη Στ. Οικονομίδη, Νοέμβριος 2021)

Οι εργασίες στο θέατρο

Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ΕΣΠΑ 2014-2020, ερευνήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε όλη του την έκταση το ανώτερο τμήμα του κοίλου που χωρίζεται από το κατώτερο με διάζωμα, και αποκαλύφθηκαν οι υπόγειες στοές που στήριζαν την υποδομή των εδωλίων. Πάνω από τη δυτική πάροδο εντοπίστηκε θεωρείο, διακεκριμένη θέση για αξιωματούχους που αναπτύσσεται σε δυο πλακόστρωτες εξέδρες. Στο κατώτερο τμήμα του κοίλου στον κεντρικό άξονα του μνημείου αποκαλύφθηκε τμήμα από τις δυο κατώτερες σειρές εδωλίων και τμήμα της κεντρικής κλίμακας. Επίσης, ήρθε στο φως τμήμα του δαπέδου της ορχήστρας από μαρμάρινες και ασβεστολιθικές πλάκες σε δυο από τις οποίες διατηρούνται οπές από την ένθεση μεταλλικών γραμμάτων πολύστιχης επιγραφής. Στο σκηνικό οικοδόμημα δυο τομές αποκάλυψαν τμήμα από την πρόσοψη του προσκηνίου με διακοσμητικές κόγχες, τμήμα από αύλακα της αυλαίας, καθώς και την αψιδωτή διαμόρφωση της κεντρικής εισόδου της σκηνής. Έγινε απομάκρυνση καταπεσμένων όγκων του μνημείου, στερέωση ετοιμόρροπων τοιχοποιιών, κατασκευάστηκε περίφραξη, έγιναν διαδρομές επισκεπτών και τοποθετήθηκαν πινακίδες. Επίσης, εκδόθηκε αρχαιολογικός οδηγός που χρησιμοποιήθηκε στη σύνταξη μελετών.

Το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου το έργο «Εργασίες Προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Β΄ φάση)» της πράξης «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (φάση Β΄)». Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, που οδήγησε στη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (ΕΦΑ Πρέβεζας) με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων προκειμένου να ολοκληρωθεί. Οι εργασίες υλοποιούνται βάσει μελετών που παραχωρήθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», είτε εκπονήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑ Πρέβεζας ή ανατέθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Με αρχικό προϋπολογισμό 2.800.000 ευρώ το έργο αποτελείται από τρία υποέργα: α) τις εργασίες προστασίας, συντήρησης, ανάδειξης του μνημείου που υλοποιείται με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Πρέβεζας, β) την προσωρινή αντιστήριξη τοιχοποιιών της σκηνής και του παρασκηνίου που υλοποιήθηκε από την Δ/νση Αναστήλωσης εφαρμόζοντας την εγκεκριμένη μελέτη του καθηγητή Α.Π.Θ., κ. Κοσμά Στυλιανίδη και γ) τις εργασίες αποκατάστασης του δυτικού και ανατολικού αναλήμματος του θεάτρου που θα υλοποιήσει η Δ/νση Αναστήλωσης. Τέλος, μετά την πλήρη αποκάλυψη του κοίλου ακολούθησε μελέτη από το προσωπικό της ΕΦΑ Πρέβεζας με επικεφαλής τον κ. Λεωνίδα Λεοντάρη, για την αποκατάσταση του κάτω κοίλου. Η μελέτη εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και συνέβαλε στην αύξηση του φυσικού αντικειμένου και του προϋπολογισμού κατά 615.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σήμερα, οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο κ. Ευάγγελο Παυλίδη και τον πολιτικό μηχανικό κ. Παναγιώτη Κροκίδα, με στόχο την απόδοση του θέατρου στο κοινό ώστε να είναι αναγνώσιμο και λειτουργικό. Πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού, ανάδειξης περιγραμμάτων τοιχοποιίας, αποχωματώσεων και η έρευνα επικεντρώνεται στα νότια του σκηνικού οικοδομήματος, όπου αποκαλύπτεται ο αναλημματικός τοίχος με αντηρίδες που είχε εντοπιστεί κατά τους καθαρισμούς. Επίσης, δίνεται ώθηση στην αποκατάσταση των αναλημμάτων του κοίλου της δυτικής σκεπαστής παρόδου και της οροφής της δυτικής θολωτής εισόδου προς το διάζωμα, ενός απαιτητικού έργου που έχει αναλάβει η Δ/νση Αναστήλωσης. Τέλος, μπροστά από το δυτικό ανάλημμα και την δυτική πάροδο θα χωροθετηθεί διαδρομή επισκεπτών.

Σε πρόσφατη επίσκεψή της στο χώρο, η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις ύψους 1,5 εκ. ευρώ προχωρούν ικανοποιητικά και εντός του 2022 θα ολοκληρωθεί το έργο της Β΄ φάσης στο Μεγάλο Θέατρο με προοπτική να δρομολογηθεί και η Γ΄ φάση μαζί με εργασίες στο Αρχαίο Στάδιο και το κτίριο των επισκεπτών (βλ. εδώ).

Καταλήγοντας, ένα έργο το οποίο αποτελεί αίτημα δεκαετιών για τους κατοίκους της Πρέβεζας και πήρε τον περασμένο Οκτώβριο οριστικά το «δρόμο» της ευόδωσης είναι η παράκαμψη του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης, με το οποίο ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης ενοποιείται, καθώς θα πάψει να περνάει από μέσα η εθνική οδός. Το έργο έχει πολλαπλή σημασία  και η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου κατακύρωσε το διαγωνισμό του, με προϋπολογισμό ύψους € 15.252.000 και με ανάδοχο την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ INTEPKAT» (βλ. εδώ).

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Νικόπολης, η ανάδειξη του αρχαίου Σταδίου, η κατασκευή χώρου υποδοχής στον αρχαιολογικό χώρο θα δώσουν νέα πνοή στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης,  η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου θα αποτελέσει προϋπόθεση για την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της Νικόπολης στο Διεθνή Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ανοίγοντας  μια σημαντική προοπτική για τη Νικόπολη, τους πολίτες της Πρέβεζας και όλους τους Ηπειρώτες.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης – Φάση Β – που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020)   ΕΔΩ.

Δείτε στη συνέχεια την πρόοδο εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του θεάτρου στην ιστοσελίδα του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ:

 • Το Σάββατο 13 Ιουνίου 2009 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα των νομών Πρεβέζης και Άρτας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
 • Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης (βλ. εδώ)
 • Στις 25 Νοεμβρίου 2011 υπεγράφη, με παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της οποίας η Περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε 100.000,00 ευρώ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η πραγματοποίηση των αρχαιολογικών εργασιών τεκμηρίωσης που θα συμβάλλουν στη συναγωγή δεδομένων απαραίτητων για τη μελέτη και εφαρμογή των εργασιών αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης. (βλ. εδώ)
 • Το έργο «Προστασία – συντήρηση και αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου της Νικόπολης»εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» (Ε.Σ.Π.Α.), με ύψος χρηματοδότησης 1.500.180 ευρώ. Πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες: πραγματοποίηση των απαραίτητων ανασκαφικών τομών με τις οποίες προσδιορίστηκε η κατάσταση διατήρησης του μνημείου και αποκαλύφθηκαν μεταξύ άλλων οι τέσσερις κατώτερες σειρές του κοίλου, καθώς και  πολύστιχη επιγραφή από ένθετα μεταλλικά γράμματα στο δάπεδο της ορχήστρας, απομάκρυνση επικίνδυνων καταπεσμένων όγκων, στερεώσεις – ανακτήσεις – αρμολογήματα τοιχοποιιών κυρίως του σκηνικού οικοδομήματος και της περιμετρικής στοάς στη στέψη του κοίλου, εκπόνηση υποστηρικτικών – εξειδικευμένων μελετών, τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις, παραχώρηση δημοτικής έκτασης περιμετρικά του μνημείου, τοποθέτηση περίφραξης και δημιουργία διαδρομής περιήγησης πέριξ του μνημείου και ενημερωτικές πινακίδες, μεταξύ των οποίων και ειδική για ΑΜΕΑ (Braille). (βλ. εδώ)
 • Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης, κου Στράτου Ιωάννου, ανέθεσε με δωρεά, ύψους 150.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τις μελέτες συνολικής διαχείρισης και αποκατάστασης του μνημείου (πιο συγκεκριμένα τις μελέτες: 1. αποκατάστασης, 2. τρισδιάστατης απεικόνισης και απόδοσης, 3. εργοταξιακών διατάξεων ανύψωσης, μετακίνησης και ανάταξης λιθοσωμάτων, 4. στατικής μελέτης των αναλημμάτων και 5. συντήρησης υλικών αποκατάστασης των αναλημματικών τοίχων – συνδετικών στερεωτικών κονιαμάτων θόλων). (βλ. εδώ)
 • Η εκπόνηση των παραπάνω μελετών ολοκληρώθηκε και τον Ιούλιο 2016 οι μελέτες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
 • Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, το έργο«Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Β΄ Φάση)» εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος», με χρηματοδότηση, ύψους 2.800.000 ευρώ. Η υλοποίηση του παραπάνω έργου εντάσσεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου που προτάθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και υλοποιούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν βάσει των εγκεκριμένων μελετών.
 • Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», ύστερα από επιθυμία του Υπουργείου Πολιτισμού και για τις ανάγκες υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», ανέθεσε πέντε νέες συμβάσεις που αφορούν στη μελέτη, αναστήλωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Νικόπολης και συγκεκριμένα του δυτικού αναλημματικού τοίχου και ανατολικού παρασκήνιου  του θεάτρου. Πρόκειται για τις ακόλουθες μελέτες:
 1. «Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη για την αναστήλωση του Δυτικού Αναλημματικού Τοίχου του Αρχαίου Θεάτρου της Νικόπολης»,στην εταιρεία ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.,
 2. «Συμπληρωματικές μελέτες (στατική και γεωτεχνική) για την επαναφορά σε κατακόρυφη θέση τμήματος τοίχου στο ανατολικό παρασκήνιο του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης»,στον πολιτικό – μηχανικό, κ. Βασίλη Κασίμη και στην ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ,
 3. «Επίκαιρη Στατική Μελέτη Αποκαταστάσεως του Δυτικού Αναλήμματος του Αρχαίου Θεάτρου Νικοπόλεως»στον Πολιτικό Μηχανικό, κ. Γεράσιμο Θωμά,
 4. «Τοπογραφικά υπόβαθρα για την αποκατάσταση του Δυτικού Αναλήμματος του Αρχαίου Θεάτρου Νικοπόλεως»,στον Αγρονόμο & Τοπογράφο Μηχανικό, κ. Παναγιώτη Τοκμακίδη,
 5. «Τεύχη δημοπράτησης για την αποκατάσταση του δυτικού αναλήμματος και επαναφοράς σε κατακόρυφη θέση τμήματος τοίχου στο ανατολικό παρασκήνιο του Αρχαίου Θεάτρου Νικοπόλεως», στον αρχιτέκτονα – μηχανικό κ. Γιαλιά Ευγένιο, Η ανάθεση των ανωτέρων συμβάσεων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολιτιστικής χορηγίας του Ιδρύματος Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, εταιρικού μέλους του Διαζώματος. (βλ. εδώ).

Η εκπόνηση των παραπάνω μελετών ολοκληρώθηκε και έχουν παραδοθεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.

 • Είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Β΄ Φάση)»(ΣΤΙΓΜΑ)
 • Ένταξη του έργου αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 για τη συνέχιση των εργασιών. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του θεάτρου στο diazoma.gr, ΕΔΩ.