Ο Σύμβουλος Ανάπτυξης και Προώθησης Προορισμών του Διαζώματος, Νίκος Στακιάς στη συζήτηση των Πολιτιστικών Συλλόγων της Κόνιτσας με την Κοιν.Σ.Επ. «Τα Ψηλά Βουνά»

Δελτίο Τύπου

Το Σάββατο 21 Μαΐου2022 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Κόνιτσας, στα πλαίσια του έργου “INCULTUM”, η πρώτη συζήτηση των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής με την Κοιν.Σ.Επ. «Τα Ψηλά Βουνά».

Η συνάντηση με τίτλο, Πολιτισμός, Τουρισμός και Κοινωνική Καινοτομία: Η Συλλογική Οργάνωση της Πολιτισμικής Εμπειρίας του Τόπου μας, είχε στόχο να επιστρέψει στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Αδελφότητες, αναλυμένη και οπτικοποιημένη, τη γνώση που συνεισέφεραν, με τη συμμετοχή τους στην ποιοτική έρευνα, που διεξάγεται στην περιοχή από «Τα Ψηλά Βουνά», αλλά και να προκαλέσει μια συζήτηση για τα προβλήματα, τις δυνατότητες και τον ρόλο των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, στην ανάπτυξη του πολιτισμικού προϊόντος του τόπου τους.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρουσίαση του έργου «Visiting the Margins. INnovative CULtural ToUrisM in European peripheries» και ακρωνύμιο “INCULTUM”, από τον κ. Σωτήρη Τσουκαρέλη, Πρόεδρο των «Ψηλών Βουνών».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής ερευνητής των «Ψηλών Βουνών» Δρ. Βάιος Κώτσιος παρουσίασε τα μέχρι στιγμής ευρήματα της δευτερογενούς έρευνας, που πραγματοποιείται με τη μεθοδολογία της Αξιοβίωτης Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και κατέδειξε τη σύνδεσή τους με τις απόψεις που συνεισέφεραν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Αδελφότητες της Κόνιτσας και των χωριών της, που εντοπίστηκαν και θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτή. Μέσω της ανάλυσης και της σύνθεσης των δεδομένων πρωτογενούς και δευτερογενούς έρευνας, αλλά και τη χρήση συστημάτων Επιχειρηματικής Ευφυΐας, επιχειρείται η αύξηση της Συλλογικής Ευφυΐας της τοπικής κοινωνίας, ώστε αυτή βασιζόμενη σε τεκμηριωμένες αναλύσεις της πραγματικότητας της περιοχής, να συνδιαμορφώσει σε συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα των “Ψηλών Βουνών” τις απαραίτητες δράσεις για την ανάπτυξη του Πολιτισμικού Τουρισμού στον τόπο της.

Ακολούθησαν δύο εισηγήσεις από τους κ. Νίκο Στακιά, Σύμβουλο Ανάπτυξης και Προώθησης Προορισμών και κ. Δημήτρη Μίλη, Σύμβουλο Στρατηγικής – Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην δημιουργία της εικόνας του τόπου και στη σημασία της, ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι να καταφέρουν να φανταστούν και να δημιουργήσουν το αφήγημα και την ιστορία που επιθυμούν να εκπέμπει ο τόπος τους στους ίδιους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής.

Ακολούθησε συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες. Κατά την διάρκεια αυτής της συζήτησης τοποθετήθηκαν και οι Ζώης Πανταζής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Ιωαννίνων σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και ο Γιώργος Παπαϊωάννου, Αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη της εξωστρέφειας των δράσεων που ήδη υλοποιούνται από τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής της Κόνιτσας.

Ως κατακλείδα της συζήτησης ο κ. Τσουκαρέλης έκανε σαφές ότι «Τα Ψηλά Βουνά» θα συνεργαστούν στενά με όσους Συλλόγους εκδήλωσαν ή εκδηλώσουν ενδιαφέρον να οργανώσουν και να αξιοποιήσουν την πολιτιστική τους δράση και να προβάλλουν το χωριό τους. Θα δοθεί έμφαση στο να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες, οι προοπτικές, οι περιορισμοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σύλλογοι, στην προσπάθειά τους να προάγουν και να αναπτύξουν τον πολιτισμό της περιοχής, αλλά και στα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να το καταστήσουν αυτό εφικτό.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες γεύτηκαν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, διάφορες τοπικές πίτες, τσάι του βουνού και άλλα βότανα, και το γνωστό ασκέρ μπουρεκ.

Τον πετυχημένο συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχαν αναλάβει οι Βασίλης Νάκκας και Θάλεια Παντούλα–μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Ζαγορίου «Τα Ψηλά Βουνά».

Μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου σε pdf, εδώ.

O κ. Νίκος Στακιάς, Σύμβουλος Ανάπτυξης και Προώθησης Προορισμών στο σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ